Yumurtalık kisti ameliyatları yumurtalıklardan bir ya da daha çok sayıdaki kistin alınması için yapılan operasyonlardır.

Kistlerin çok büyük olması gibi nadir durumlarda yumurtalığın tamamının çıkarılması gerekebilir. Yumurtalık kisti ameliyatı nedir sorusu için 2 ameliyat türünden bahsetmek gerekir. 2 tür yumurtalık kisti operasyonu bulunur.

Bu türler genellikle açık ve kapalı olarak bilinir. Açık ameliyatta daha büyük kesi gerekirken kapalı ameliyatta minimal kesilerden yerleştirilen cerrahi aletler ve mini kamera yardımıyla operasyon yapılır. 

Kadınlarda yumurtalık kisti ameliyatını gerektirebilen durumlar birden fazladır. Polikistik over sendromu, endometriozis, kist patlaması, semptomatik kistler ve yumurtalık kanseri bu sebepler arasında sayılabilir.

  • Polikistik over sendromu: Bazen döllenmek için yumurtalar yumurtalıklardan serbest bırakılmazlar. Kendi kendine 2-3 adet döngüsünde yumurtaların atılması görülebildiği gibi uzun sürede kistleşme durumu için ilaç tedavisi gerekir. İlacın etkili olmadığı durumlarda ameliyat bir seçenek olur. 
  • Endometriozis: Rahim iç duvarı hücreleri bazen rahimden taşıp farklı organlarda birikmeye başlar. Çikolata kisti olarak da anılan bu durum ağrılara sebep olabilir. İlaçla tedaviden yanıt alınamazsa ameliyat gerekebilir. 
  • Kist Patlaması: Çok büyüyen kistler patlayarak ciddi problemler yaratabilir. Bu tip durumlarda acil ameliyat yapılır. 
  • Semptomatik Kistler: Yumurtalık kistleri ağrı, sık idrar yapma, şişlik, bulantı, cinsel ilişkide zorlanma gibi hayatı etkileyen ciddi semptomlarla kendini gösteriyorsa ameliyat kaçınılmaz olabilir. 
  • Yumurtalık Kanseri: Yumurtalıktaki kistlerinin kanser riski taşıması düşük bir ihtimaldir ama bulgular kanseri işaret ediyorsa ameliyat gerekir.

Tetkikler sonucunda kişide yumurtalık kisti olduğu saptanırsa tedavinin gerekliliklerine göre çoğu zaman laparoskopik yumurtalık kisti ameliyatı tercih edilmektedir. Laparoskopi, hastada minimum sayıda kesi yapılarak cerrahi işlemin tamamlanması için kullanılan ameliyat tekniğidir. Ameliyat, hastada şikayetlere neden olan durumun giderilmesi ve kistleri çıkarılması için yapılır. Eğer kistler yapışıklıklara sebep olduysa, yapışıklıklar laparoskopik yöntemle tedavi edilebilir. Diğer taraftan bazı durumlarda açık ameliyatlar da tercih edilebilir.

Yumurtalıklarda kist tedavisi için hangi yöntemlerin kullanılacağı birden fazla etkene bağlıdır. Kişinin çocuk sahibi olup olmadığı, yaşı, kistlerin büyüklüğü ve yerleşim yerleri gibi etkenler, cerrahi tedavi seçeneklerini gerekli kılabilir. Kistlerin kansere neden olabileceği bazı durumlarda yumurtalıklar tamamı ile çıkarılabilir.

Kapalı Ameliyat (Laparoskopik): Karından küçük delikler açılır ve içlerine cerrahi aletler sokulur. Karın şişirilir ve özel mini kamera ile karın içi görüntülenir.

Videodan alan izlenerek kist tanısı konabilir ve kist alma işlemi yapılabilir. Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı riskleri açık ameliyata göre daha azdır denebilir. 

Cinsel ilişki sırasında kadın yumurtasının erkek üreme hücresi spermle döllenmesiyle başlayan süreç şeklinde tanımlanan gebelik (hamilelik) ortalama 37-40 hafta sürmektedir. Doğum kontrol yöntemlerine başvurulmayan cinsel birlikteliklerde hamilelik ihtimali artar.

Riskli gebelik ya da yüksek riskli gebelik; gebelik öncesi ya da gebelikte ek bir hastalığı olan veya taramalarda düşük riski veya bebekte sakatlık riski çıkan gebeliklerdir

Normal vajinal doğum yapılamayan durumlarda başvurulan yöntem, sezaryen doğumdur. Normal doğum düşünülen durumlarda acil olarak sezaryene geçiş yapılabileceği gibi doğum öncesi planlama yapılarak da sezaryen kararı alınabilir. Doğumdan önce sezaryen yapılacağı kesinleşmiş ise işlemin yapılacağı tarih ve saat belirlenebilir.

Sezaryen doğum, ameliyathane koşullarında ve anestezi altında gerçekleştirilen bir doğum tekniğidir. Bu işlemde önce karna, sonra rahme kesi uygulanarak bebeğin anne karnından çıkarılır. Daha sonra kesi yerleri dikiş ile kapatılarak doğum tamamlanır.

ajinal akıntı, vajina ve rahim ağzındaki küçük bezlerden salgılanan sıvıdır. Bu sıvı, vajinayı ve üreme sistemini temiz ve sağlıklı tutarak eski hücreleri ve kalıntıları temizlemek için her gün vajinadan sızar. Östrojen seviyelerindeki normal değişikliklerden vajinal akıntı meydana gelebilir

Vajina sarkması, vajinanın etrafındaki kas, bağ dokular, pelvik organları ve dokuları yerinde tutan sinir, kas dokularının zayıflamasıyla kopar ve vajenden dışarı sarkmalar meydana gelir. Normal doğum yapmak, östrojenin yetersiz gelmesi, yaşlılık gibi sebeplerden ortaya çıkmaktadır

Tedavi edilebilen cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Sifiliz, bel soğukluğu, klamidya ve trikomoniyazdır. En sık görülen seksüel geçişli 4 hastalık ise; hepatit B, herpes simplex, HIV (AIDS) ve HPV tam olarak tedavi edilemez